"KHAIRUNAZWAN RODZY adalah lulusan IJAZAH Teater ASWARA dalam pengkhususan Pengarahan. Sekarang beliau merupakan penggiat seni di sekitar Kuala Lumpur. Beliau merupakan pengarah muda yang sangat berbakat yang telah mendapat perhatian dan kepercayaan ramai pihak, antaranya, ASWARA telah memberikan kepercayaan kepadanya bagi menjadi pengarah teater muzikal berkenaan tokoh besar negara ‘MUZIKAL TUN ABDUL RAZAK (2008) – di Panggung Eksperimental Aswara’, manakala pengarah filem popular yang hebat dan terkenal, Erma Fatima juga memberikan berkali-kali kepercayaan kepada beliau dengan melantik beliau sebagai penolong pengarah kepada pengarahnya, Erma Fatima sendiri di Istana Budaya dengan pementasan ‘TEATER SIRAH JUNJUNGAN’, ‘SIRAH JUNJUNGAN TAHAJUD CINTA’ dan ‘TEATER NATRAH’. Khairunazwan Rodzy juga merupakan seorang pendidik yang baik, beliau pernah menjadi tenaga pengajar untuk rancangan reality tv ‘PILIH KASIH 1 dan 2’- RTM. Rasa kepercayaan kepada beliau layak diberi, ini kerana beliau mempunyai banyak pengalaman dalam pengarahan teater, antara teater yang pernah diarahkan oleh beliau ialah ‘PEGAWAI KHALWAT (ASWARA)’ , ‘TEATER EKSPERIMENTAL – MANUSIA HINA (ASWARA)’ , ‘Muzikal Uda dan Dara (aswara)’, ‘No Exit (aswara)’, ‘Romeo dan Juliet (Aswara)’, ‘Gema Merdeka – Perjuangan Belum Selesai (Aswara)’, ‘Waktu – sebuah Eksperimen Merdeka(mtc)’, ‘Gema Merdeka – Muzikal Tun Abdul Razak (aswara. 2008 )’, ‘TyIcKoUnS – Tycoon (ASAWARA)’ , ‘Projek koken – pokok kelapa sayang (stor dbp)’, ‘projek koken – tanda – ikan paus (PJLa)’ , 'Selamat Jalan Anak Kafir (stor Dbp)' , ‘POKOK KELAPA SAYANG (UM, SOLARIS, ASWARA)’ , ‘MENYERAHNYA SEORANG PEREMPUAN (PeTA ASWARA)’ dan banyak lagi. Beliau juga pernah ke Korea dalam pementasan teater tradisional bangsawan untuk Festival Teater Massan. Selain bergiat aktif dalam teater, beliau juga merupakan guru teater, serta jurulatih lakonan di sekitar Kuala Lumpur."

-garapan PeTA-

Khamis, 5 Ogos 2010

buanG DialOg di pentaS.

malam ini adalah malam pertama teater SHORT EYES berlangsung.... agak penat, siang aku fokus pada TESIS aku, menaip satu persatu perkataan bagi menjadi ayat, satu persatu ayat bagi menjadi perenggan, satu per satu perenggan bagi menjadi laman, satu persatu laman bagi menjadi kajian, kajian yang akan dihantar tak lama lagi.... membaca, membaca bagi mencari isi, bagi menulis erti, bagi menjaga kualiti.. oatak penuh dgn tulisan bacaan, bayak perkataan bermain difikir, diotak...

akibatnya? aku berdialog dgn kata-kata aku sendiri, aku buat story sendiri la pulak masa atas pentas... tapi tak lari cerita la... maseh berjaya!!!

yang kelakarnya semua pelakon mlm ini mcm mabok... mungkin nervous.. bukan nervous pasal show, atau audien, tapi nervous pasal kena UBAH PERANGAI TU!!!

show ni akan terus berlansung... sila lihat link ini... SHORT EYES

sebuah show yang akan beri kesan pada Mata, Telinga, Hidung dan Jantung anda....
pastikan hadir!!! dan tolong invite kawan2 lain dalam FB. ;)

aku akan kembali.... aku sedang sgt sebuk sekarang.... c u!!

Tiada ulasan:

PemBaCa SeTia